Fernlunds charkuteri

Korsningen Slaggatan, Köpmansgränd.
Korsningen Slaggatan, Köpmansgränd.

1910 öppnade E.V Johansson en charkuteributik i hörnet av Slaggatan och Köpmansgränd. Det var starten på en lång charkuteritradition även långt efter 1939, då butiken bytte ägare och lokalerna restaurerades till att vara av ”det mest moderna och hygieniska slag”. (1)

När fotografiet är taget ligger Fernlunds charkuteri på platsen. Vi saknar exakt tidpunkt för fotografiet, men har ändå kunnat landa i vissa tidsavgränsningar. 1945 är första gången i telefonkatalogen som samtliga tre affärer finns med samtidigt. I 1959 års telefonkatalog finns Carlviks speceriaffär omnämnt för sista gången i de upplagor som vi haft till hands. 1961 står det inte längre Carlvik som affär på adressen Slaggatan 27, utan endast namnet Erik Carlvik, köpman. Vi misstänker därför att affären kan ha upphört, men att Erik möjligen fortfarande bodde kvar i sin lägenhet som var förlagd på husets andra våning. Om detta stämmer så kan vi konstatera att fotografiet är taget mellan 1945 och 1960. Fotografiet är med all säkerhet inte taget senare än 1966 eftersom man detta år bytte ut parkeringsförbudsskyltar mot den typ som gäller än i dag. De runda skyltar med röd ram och ljus bakgrund med överstruket P, som syns i bildens vänstra kant, användes redan 1937, förmodligen så tidigt som 1931, men det har vi inte kunnat klargöra.

I bildens nedre högra hörn står två cyklar uppställda i ett ställ. Dessa är typiska cyklar från 30- och 40-talet. Svarta cyklar var nästan helt dominerande fram till mitten av 30-talet då det blev vanligare att cyklarna kunde ha andra kulörer. Herrcykeln är gissningsvis från 30-talet och damcykeln möjligen något nyare. Herrcykeln har 26”-hjul med ”ballongdimension” som blev ganska populära under 30-talet. Handtagen är nyare, av Monarks fabrikat från 1950. Troligen är både styre och handtag bytta, för på en cykel från 30-talet brukar styret vara lite flackare och inte lika upphöjt. Utifrån denna kunskap kan vi med stor säkerhet säga att fotografiet är taget någon gång mellan 1950 – 1960.

Förutom Fernlunds charkuteri och Carlviks speceriaffär syns även BPA manufakturer (Billiga prisernas affär). Värt att notera på bilden är även den Frukt och Choklad-automat som är upphängd på väggen bredvid Carlviks, med 44 fack innehållande godsaker ur Carlviks specerier och konfektyrer, som vi föreställer oss kan väcka en och annans nostalgiska minnen till liv.

Fernlunds och Carlviks kom senare med några års mellanrum att övertas av Stig Söderlund som samlade de bägge butikerna i en och samma under namnet Söderlunds Livs. Under en gemensam resa till Mellbystrand omkom dessvärre både Stig Söderlund och ägarinnan av dåvarande BPA, Astrid Eriksson, i en tragisk bilolycka tidigt på morgonen den 17 juli 1971.

På senare år inrymde lokalerna butiken Cityjouren, som gjorde sig lokalt känd genom egenkomponerade handskrivna reklammeddelanden i butikens fönster, såsom:

”Sweet dreams are made of cheese, who am i to diss a Brie – hälsningar Eurythmics”.

Originalfotografiet är från en glasplåt som kommit till Falu Kommuns bildarkiv från Hjalmar Délys samling.

Det senare fotografiet är taget september 2020 och i lokalen bedrivs då caféet Tanten med hunden.

Fler Ögonblick av Falun

Källa: (1) Sveriges privata företagare, Dalarna, sid 189, Tryck Örebro 1939

%d bloggare gillar detta: