Malenas poddar

AVSNITT 6 SÅNGHÄLSA – INTERVJU MED SÅNGPEDAGOGEN OCH FÖRFATTAREN EVA TÖRNQVIST NYMAN

Intervju med sångpedagogen och författaren Eva Törnqvist Nyman, som har skrivit boken Den lilla körguiden. Den handlar om sångtekniska övningar och en hel del om musikteori. Men kanske mest om sånghälsa. Boken innehåller mycket bra tips för både nybörjare och vana körsångare. Den finns att köpa på Argument.se för ca 40 kr.

AVSNITT 5: Kärleken till en kör – en intervju med Emmalena och Hans Flyman

I det här poddavsnittet intervjuar jag det mycket trevliga författarparet Emmalena och Hans Flyman från Karlstad. De har skrivit en bok som handlar om körhälsa, den senaste forskningen och om körliv i största allmänhet. De intervjuar även olika körsångare och körledare om vad det innebär att ha en kör i sina liv. En mycket bra och intressant bok. I boken nämndes Mozarts requiem så ofta att den får vara med som körverksillustration i podden.

AVSNITT 4: Intervju med manskörssångaren Anders Hansson från Falu Kvartettsångare

Hur det är att vara en manskörsångare kommer detta avsnitt att handla om. Här kommer en intervju med manskörsångaren Anders Hansson, journalist och tv-reporter från Faluns SVT. Han är med i Falu Kvartettsångare och vi pratar lite om hur det är att vara manskörsångare och vad det innebär att sjunga i just Falu Kvartettsångare. Faluns egen Manskör. Musiken har Anders Hansson fått välja och det är med Orhpei Drängar: Oh Kristus Valgus Oled, ur Förklädd Gud av Lars – Erik Larson, Ring of fire med gruppen Home Free.

AVSNITT 3: Körer och kulturhistoria – etnologiska aspekter på ett massfenomen av Owe Ronström

Den här spännande och mycket intressanta boken om körsång hittade jag på Bokmässan i Göteborg 2018. Den liksom skrek efter att vara med i Körsångspodden. Så här kommer min lite annorlunda recension av boken. Körmusiken är från skivan Volund med Owe Ronströms eget band Gunnfjauns kapell blandat med separat musik från Gunnfjauns Kapell och Orientexpressen.

AVSNITT 2: VAD ÄR EN KÖR?

Orginalbild
Stora Torget i Falun, med Kristine Kyrka 

I det andra avsnittet kommer jag att ta upp lite mer om vad en kör för något, lite lyssnarexempel på olika körformer samt en del körhistoria. Lyssnarexemplen är på bl a Falu Kammarkör och Copper Town Harmony. Båda körer från Falun.

AVSNITT 1: En presentation av Körsångspodden

Det här är en podd som kommer att handla om Körsång i Falun med omnejd. I Körsångspoddens första avsnitt tar vi upp vad podden generellt ska handla om. Det blir även en presentation av redaktörens egen körbakgrund.

I skrivande stund finns det ingen riktigt bra hemsida med information om Falun men omenjds körer. Så den här podden är tänkt som en informationskanal för körintresserade i och omkring Falun.

Tanken med Körsångspodden är att den ska inspirera flera till att vilja börja sjunga i kör. Gärna fler män…. I alla körsammanhang. Ut och sjung!!!:)

FUNKTIONSHINDERSPODDEN

Den här podden handlar om hur det är att leva med ”osynliga” funktionshinder. Det har inte alltid varit lätt att leva med funktionshinder. Jag väljer att kalla det för funktionshinder för jag tycker inte att jag är någon ”nedsättning”. Det ordet låter värre i mina öron än ordet funktionshinder. För mig är t ex mina diagnoser ett hinder i vardagen: Alltså ett funktionshinder. Men de kan också vara till min fördel. Jag ser dem inte som något negativt numera utan har lärt mig leva bra med dem. De diagnoser jag har är en lätt CP-skada och Aspergers Syndrom samt Dyskalkyli. Jag har tidigare valt att inte vara offentlig med mina diagnoser för folk har så mycket fördomar kring diagnoser. Och det blir så privat att prata om diagnoser. Men sedan jag började på den Dagliga Verksamheten StudioDigital, kändes det mer naturligt att bli mer öppen. I den här podden filosoferar och diskuterar jag tillsammans med min handledare Petter Nissen bl a om hur det är att leva med diagnoser, strategier och rutiner med mera.

Intro- och outromusik är Angel Fish med Jennifer Ferguson

%d bloggare gillar detta: