Centralpalatset

Den första ritningen till Centralpalatset är signerad arkitekt Ferdinand Boberg den 6:e december 1892. Originalritningen hade en europeisk renässanskaraktär, men det slutgiltiga förslaget fick ett delvis annat formspråk med amerikanska influenser. Huset byggdes och stod klart 1897.

Mer om Ferdinand Boberg kan du ta del av i podden “Ett ögonblick av Falun – Ferdinand Boberg” Här>>

Fotografiet är taget från stora Torget i Falun någon gång mellan 1935 och 1941. Det antagandet gör vi baserat på skyltningen ”Sportdepoten” i husets nedre högra hörn, från torget sett. Butiksnamnet ändrades från A-B Söderbergs Vapen & sportaffär till Sportdepoten år 1935. Centralpalatset på fotografiet har balkonger, vilka togs bort på uppmaning av Ferdinand Boberg eftersom han var rädd att dessa skulle kunna rasa. I en bok som gavs ut 1941 syns Centralpalatset utan dessa balkonger. Vi kan därför dra slutsatsen att fotografiet inte kan vara taget senare.

Kuriosa i sammanhanget är att Sportdepotens innehavare från 1935 var idrottaren Nils Markhagen, som kom trea i SM i löpning 1929 på distansen 1500 meter med tiden 4,04.

Handelsbanken flyttade in i huset 1917 men satte sitt namn på byggnaden först 1919. Ännu idag har Handelsbanken sina lokaler i Centralpalatset.

Huset kom att genomgå en omfattande ombyggnation inför Gustav VI Adolfs Eriksgata genom Falun 1953, vilket förändrade hela Centralpalatsets utformning och karaktär. Lämpligheten i detta ingrepp rådde det delade meningar om, men i en artikel i Falukuriren daterad den 19 september 1953 gav signaturen Kajman sitt fulla stöd till förändringen:

”Än mer, blickdragande yttre figurering har borttagits, exempelvis de rundade hörnutbyggnaderna – diskretion har varit en hederssak. En absolut giltig anledning för denna strävan har man kunnat redovisa: Centralpalatset ligger vid Stora torget som pendang[1] till den byggnad som är stadens inte bara förnämsta utan även vackraste, det tessinska rådhuset. Mot denna byggnad har centralpalatset nu i ett halvt decennium obestridligen utövat ett ganska brutalt övervåld. – Kajman”

Kända personer: Selma Lagerlöf bodde i Centralpalatset mellan åren 1902 och 1907 i en lägenhet med burspråk som vette mot Åsgatan. Under sin tid i Centralpalatset skrev hon bland annat böckerna Herr Arnes penningar, Kristuslegender och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

På fotografiet i övrigt som är värt att nämna är Stora Kopparbergs bergslags aktiebolags huvudkontor, idag Stora Enso, som ligger till vänster om Centralpalatset från torget sett. Denna byggnad uppfördes ursprungligen 1766 i syfte att tjänstgöra som magasin. Sitt nuvarande utseende fick byggnaden 1905 efter ritningar av arkitekt Klas Boman.

I bild framför Centralpalatset syns också det lilla hus som byggdes under tidigt 1920-tal och tjänstgjorde som taxikiosk. 

Källor:

  • Husen berättar, red Mats Persson, Falun 2012.
  • Ferdinand Boberg – arkitekten som konstnär, Ulf Sörenson, Höganäs 1992
  • Sveriges privata företagare, Gösta Nyblom, Örebro 1939
  • Falun Staden som försvann, red Örjan Hamrin, Lettland 2011

Fler ögonblick av Falun



[1] Pendang (latin pendere, hänga ned) är egentligen något som hänger och som är ett motstycke till en annan sak, till exempel ett örhänge (franska pendant d’oreille). Det kan också vara ett prydnadsföremål eller ett konstverk som är avsett att hänga i par eller mitt emot ett annat

© 2023

Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: