Holmtorget

Holmtorget

Holmgatan, Holmtorget.

Bilden visar det gamla Holmtorget, förmodligen fotograferad någon gång tidig höst 1968. På bilden visas den gamla Monarkbutiken och cykelverkstaden som senare revs för att ge plats åt det som idag 2021 är Bergsströmsgallerians övre del, där Stadium ligger. Gamla Tempo låg i huset med den randiga markisen ovanför skylfönstret. Idag ligger Indiska i den byggnaden. Bakom samma byggnad ligger en annan byggnad som står kvar idag och där Medborgarskolan ligger. Den syns på både på den gamla och den nya bilden. Bortom bilden till höger längs Holmgatan låg EPA-huset som idag är Åhléns.

På bilden syns gränden mellan Tempohuset och Monark vilket man kan se som en gräns, då alla byggnaderna mellan Åsgatan och Holmgatan som står till höger i bild revs medan de två husen till vänster i bild står kvar idag. De har ändrats lite i sitt utseende från dåtiden men går att känna igen från den äldre bilden.

Den blåa trafikvisningsskylten med sin vita pil pekar åt höger – det betyder alltså att bilarna ska hålla sig till höger. Med den informationen förstår vi att fotot är taget efter 1967, då Sverige gick över från vänster- till högertrafik 1967. Till vänster i bild, lite dold bakom trafikvisningsskylten, finns en parkeringsautomat. Falun fick sin första parkeringsautomat den 10 augusti 1968 och den stod just på Holmtorget, så fotot måste vara taget senare än så.

När Falu kommuns parkeringsautomat kom upp på Holmtorget möttes kommunen av kritik, då folk tyckte att kommunen inte kunde ta betalt på mark som inte tillhörde kommunen utan ägdes av Domus. Men Domus markchef och Falu kommun hade kommit överens om att kommunen kunde ta betalt för parkering av folk fram tills Domus varuhus började byggas.

Till höger på bilden syns Falu Lasarett som fortfarande höll på att byggas och skulle stå klart först på hösten 1969. Där parkeringen är skulle Domusvaruhuset börja byggas, och första spadtaget togs första april 1969. På bilden går biltrafik och busstrafik efter Holmgatan framför Tempo och Monark, men i april 1969 ändrades det så endast gående och cyklister som ledde cyklarna fick färdas på vägen, vilket fortfarande gäller idag. Fotot kan alltså inte vara taget senare än april 1969, och eftersom träden fortfarande har löv så borde det ha tagits tidig höst 1968.

Vid öppningen var Domusvaruhuset på Holmtorget Dalarnas största varuhus. Domusvaruhuset invigdes av dåvarande kommunalrådet Gunnar Östling. Vid invigningen den tredje september 1970 kom det någonstans mellan åtta och tio tusen personer till det nya varuhuset, vilka välkomnades av musik. På invigningsdagen gick Domus med en vinst på hela 300 000 tusen kronor vilket i dagens pengavärde är 2 miljoner kronor.

%d bloggare gillar detta: