


Musikkonservatoriet kallades tidigare Villa Herdin efter Oscar Herdin som lät bygga huset. Det stod färdigt 1904 och dess arkitekt var F. O. Lindström från Stockholm. Det innehöll då elva bostadsrum samt serveringsrum, badrum och köksavdelning. Inredningen var modern, med centraluppvärmning och elektriskt ljus.
Det stora gula huset och dess vackra trädgård ligger på Daljunkaregatan med den gamla järnvägen på baksidan mot Promenaden. Enligt boken Dalarna i ord och bild är det ett av Faluns bäst bevarade jugendhus, vilket tydligt kan ses på den äldre bilden. De eleganta mönstrade rödvita blomsterbårderna på fasaden mot Daljunkaregatan bär likheter med de växtmönstrade tapeter som jugendstilen växte fram ur på 1880-talet. Den gula slätputsade fasaden var vanlig för mer påkostade jugendvillor.
Fönstren har den typiska utformningen för jugendstilen – mittpost med småspröjsade överdelar var vanligast. På många jugendhus fanns även stora småspröjsade fönster med välvda överdelar. Den asymmetriskt placerade ytterporten med pardörrar, spröjsade fönster och ett utsvängt välvt tak över är också typiska jugenduttryck. Jugendhusen hade ofta balkonger och burspråk, och på villan syns ett burspråk med balkong ovanpå från Daljunkaregatan, medan en fransk balkong syns på vykortet på sidan som vetter mot Promenaden.
Med tiden har huset förändrats och några av de mest iögonfallande och unika aspekterna med husets utformning har tonats ned eller tagits bort. Jämför man det nytagna kortet med det gamla vykortet så ser man att den franska balkongen har tagits bort och alla fönstren har fått ett mer uniformt utseende. Dörren har tagits bort helt, och de synliga regelkonstruktionerna som påminner om korsvirkeshus har putsats över och fått samma färg som den övriga fasaden.
Även andra saker har förändrats under årens lopp. På bägge sidor har modernare delar tillkommit. Ett par tillbyggnader skedde 1957 och 1963, då byggnaden blev kontor åt Landstinget. Tio år senare skulle den kommunala musikledaren Svante Bohm komma att starta Musikkonservatoriet i huset. På den tiden hette skolan Kopparbergs Läns Landstings Högre Musikskola. På 1980-talet uppfördes olovliga baracker vid Musikkonservatoriet och man fick böta 500 kronor för det. År 1981 blev tillbyggnaden klar och Landstinget flyttades till Wasagatan. Musikkonservatoriet håller än idag till i huset.

Oscar Herdin
Oscar Herdin var en betydelsefull bankdirektör och politiker som föddes 1857 och dog 1939. Han tog sin examen från Göteborgs Handelsinstitut 1876 och var fabrikör och läderhandlare i Falun mellan 1881 och 1900. Herdin var också ordförande i styrelsen för Riksbankens avdelningskontor i hemstaden. Åren 1905-1909 var han ledamot i riksdagens första kammare och 1915-1930 var han invald i Kopparbergs läns valkrets och ordförande i stadsfullmäktige i Falun.
När man idag talar om Villa Herdin menas det hus på Främby Udde, numera Sjösidan, som Oscar Herdin och hans hustru Olga lät bygga som sommarhus 1897. På den tiden kunde man endast ta sig till villan via sjövägen. Det huset bär också tydliga spår av jugendstil. Enligt Dalademokraten så hade villan ”en sagans arkitektur” med sina åtta spetsiga takgavlar, tornet med de sex fönstren i toppen, samt balkongerna och den glasade punschverandan på husets södra och östra sida.
Från 40-talet och in på 90-talet hölls här koloni- och barnverksamhet i olika former. Idag ägs huset och omgivningen av Sjösidan Falun, och i restaurangen i det före detta sommarhuset hänger fortfarande många bilder på Herdins konstnärsvänner Anders Zorn och Carl och Karin Larsson.

Musikkonservatoriets verksamhet
Kända personer som har gått på skolan är bland annat Kalle Moraeus och hans dotter Johanna. Även före detta Mando Diao-medlemmen Gustav Norén har gått kontrabasutbildning för Lars Ekström. Falubördiga folkmusikartisen och sångerskan Malin Foxdal har gått på skolan och är nu gästande lärare på folkmusik. Operasångerskan Maria Keohane har studerat vid Musikkonservatoriet och är numera lärare i klassisk sång efter Anita Soldh.
År 1985 invigde Musikkonservatoriet Kristinehallen med uruppförandet av ett körverk av Karin Malmlöf-Forssling. Även ett orkesterverk av Jan Carlstedt från Orsa framfördes. Skolan har satt upp diverse operor, till exempel Dido och Aeneas av H. Purcell 1991 och Scener ur Trollflöjten av W. A. Mozart 2000, samt Kärlek på prov av G. Rossini 2014.
Musikkonservatoriet har ett samarbete med Gotlands Tonsättarskola och eleverna får spela med den professionella orkestern Dala-Sinfoniettan.
Källor:
https://www.musikkonservatoriet.se
https://www.dalademokraten.se/artikel/anekdotfest-pa-villa-herdin-malningen-gav-mig-gashud